Interpretacja fizyczna pochodnej
bella: Rowerzysta przejechał z miasta A do miasta B po prostoliniowej drodze długości 54 km. Po t
godzinach jazdy jego odległość od miasta A była równa s(t) = 36t −6t2 kilometrów.
a)Oblicz średnie prędkości rowerzysty w pierwszej i w drugiej godzinie jazdy oraz na całej
trasie (w km/h)
b)Oblicz prędkość rowerzysty w chwili t1=1h oraz w chwili t2=3h (w km/h)
16 gru 17:35
Tadeusz:
S(1)=36−6=30 [km] Vśr1=30km/h
S(2)=72−24=48[km]
w drugiej godzinie zatem Vśr2=18km/h
Cały czas jazdy to 54=36t−6t t2−6t+9=0 (t−3)2=0 t=3
Średnia na całej trasie Vśr=54/3=18[km/h]
S'(t)=36−12t
V w chwili t1=1h V1=36−12=24
V w chwili t3=3h V3=36−36= 0
16 gru 18:03