Czy następujące funkcje są różnowartościowe
Robert: f(x)= 6x −1
16 gru 17:04
J:
.. tak, bo to funkcja liniowa...
16 gru 17:05
Robert: Istnieje jakiś algorytm liczenia takich zadań. Proszę o pomoc od podstaw
16 gru 17:06
J:
.... musisz mieć świadomość, co to jest funkcja różnowartościowa , udowadnia się,że funkcja
jest różnowartościowa pokazując,że dla dowolnych dwóch różnych
argumentów x1,x2 ∊ D, f(x1) ≠ f(x2)
16 gru 17:09
Robert: czyli mogę sobie podsawić w tak prostym przykładzie? i jezeli wyjdzie 0 to jest
róznowartościowa
16 gru 17:11
J:
nie rozumiesz pojęcia różnowartościowości ... poczytaj na ten temat ...
16 gru 17:12
J:
..czy funkcja y = x2 jest różnowartościowa...?
16 gru 17:14
16 gru 17:14
Robert: y=x2 nie jest różnowartościowa to wiem z wykresu ale innych przykładów nie potrafie
16 gru 17:15
J:
| | −3(x+3) + 14 | | 14 | |
przkształcamy: f(x) = |
| = −3 + |
| ... co to za funkcja ...? |
| | x+3 | | x+3 | |
16 gru 17:20
Robert: też liniowa? ale jak to przekształciłeś?
16 gru 17:22
J:
| | 14 | |
nie .. to jest hiperbola: y = |
| .. przesunięta o wektor v = [−3,−3] ... a hiperbola |
| | x | |
jest funkcją ....?
16 gru 17:23
Robert: tak
16 gru 17:26
J:
co tak...?
16 gru 17:27
Robert: jest wykresem funkcji
16 gru 17:27
J:
pytam, czy jest różnowartościowa ..?
16 gru 17:28
Robert: no tak tak jest
16 gru 17:30
J:
y = x3 ...? y = ax ... y = lnx ...? ... jakie to funkcje..?
16 gru 17:31
Robert: różnowartościowe
16 gru 17:33
J:
..jasne ....
16 gru 17:34
Robert: f(x)=√arc cos x
16 gru 17:36
J:
..a jaką funkcją jest arccosx ..?
16 gru 17:37
Robert: to zależy od przedziału?
16 gru 17:38
J:
..nie.. wszystkie funkcje cyklometryczne są różnowartościowe ...
16 gru 17:42
Robert: ah..f(x)= 2x + 2−x
16 gru 17:48
Robert: są jakies sposoby jak to liczyc>?
16 gru 17:53
razor: funkcja jest parzysta (f(x) = f(−x)) więc na pewno nie jest róznowartościowa
16 gru 17:55
16 gru 17:59