Dzięki za pomoc
undefined: Jak to jest z podnoszeniem do kwadratu? Czy mógłby mi ktoś pomóc zrozumieć kiedy można a kiedy
nie?
Dlaczego podczas rozwiązywania równania:
√3 * cosx = 1 + sinx, wiemy, że prawa strona jest dodatnia, dla lewej robimy założenie:
√3 * cosx ≥ 0. I tak już można rozwiązać już zadanie.
Dlaczego nie robimy nic z √3 *cosx <0?
16 gru 17:03
J:
..prawą możemy zawsze podnieść do kwadratu ... jest nieujemna, lewą nie ...
16 gru 17:11
PW: To − mówiąc precyzyjnie − nie jest założenie, lecz ograniczenie dziedziny. Jest
oczywiste, że jeżeli weźmiemy x, dla których
√3cosx < 0,
to dla takich x rozwiązań nie ma (lewa strona równania jest ujemna, prawa nieujemna). Dlatego
poszukiwania rozwiązań ograniczamy (nie szukamy ich tam, gdzie ich na pewno nie ma).
Powinniśmy napisać:
Równaniem równoważnym do zadanego jest równanie
√3cosx = 1 + sinx, x∊D,
gdzie D = {x∊R: cosx ≥ 0}.
16 gru 17:27
undefined: Dobrze wytłumaczone, Dziękuję

Dobrze, że sprawdzam stare posty...
17 gru 23:02