Funkcja kwadratowa
Czarodziej: Jak policzyć takie zadanie ?
zbiorem wartości trójmianu kwadratowego jest przedział (−∞;8>, a pierwiastkami są liczby −3 i
5. Wyznacz współrzędne wierzchołka W i zapisz w postaci kanonicznej.
16 gru 16:49
undefined: Jak wynika z treści parabola jest zwrócona ramionami do dołu, swoje maksimum osiąga dla 8 jest
to rzędna wierzchołka paraboli. Parabola jest symetryczna więc w połowie odległości między
pierwiastkami znajduje się wierzchołek, stąd weżniesz odciętą wierzchołka.
16 gru 17:00
J:
..postać kanoniczna: f(x) = a(x−p)2 + q , gdzie p i q to współrzedne wierzchołka: W(p,q)
współczynnik "a" obliczysz z równania: f(1) = 8
16 gru 17:02
undefined: @J wygląda jakbyś nie przeczytał polecenia...
16 gru 17:04
undefined: nie ważne
16 gru 17:05
J:
czemu ...?
16 gru 17:06
undefined: nic nic pomyliłem się...Szkoda, że nie można usuwać swoich postów.
16 gru 17:07
Czarodziej: Mam problem z wyliczeniem a, podstawiłem do wzoru : 8=a(1−1)2+8, wychodzi mi 1, odpowiedzią
powinno być 1/2. Gdzie jest błąd ?
16 gru 17:20
J:
8 = a(1+3)(1−5) ..
16 gru 17:21