TRYGONOMETRIA POMOC
155178: 1) Jak obliczyć np. sin 3600 − cos780 (chodzi o dokładny opis kiedy zmieniać znaki i funkcję na
cofunkcję)
2)jak obliczyć coś typu sin25*cos25−cos5
3) jak obliczyć sinx=12 cosx=α OBLICZ tgα α∊(3π2;2π)
Chodzi mi o to jak to rozwiązywać. Chciałbym się nauczyć.
16 gru 16:39
J:
1) wzory redukcyjne: = sin(10*360) − cos(2*360 + 60) =
| | 1 | | 1 | |
sin360 − cos60 = 0 − |
| = − |
| |
| | 2 | | 2 | |
16 gru 16:43
155178: no tak ale kiedy zmienia się znaki w zależności od ćwiarki układu współrzędnych i co się robi
kiedy robię np. (45−30) chodzi o odejmowanie to znak mi się zmienia ? np. sin(90−45)=−cos45 ?
A jak obliczać 2 i 3 podpunkt ?
16 gru 17:24
J:
.rzeczywiście znak zależy od ćwiartki ... trzeba nauczyć się na pamięć lub umieć sobie
wyobrazić,gdzie lezy ruchome ramię kąta ( w której cwiartce)
16 gru 17:26
155178: Znaki znam tylko kiedy je zmiejniac
16 gru 17:45
J:
co znaczy zmieniać, tam gdzie ma być + jest zwsze + .gdzie − tam −
16 gru 17:47
155178: Mam sin135 − cos225=sin(90+45)−cos(180+45)=cos45−(−cos45)=cos45+cos45=12+12 =1 ?
16 gru 17:50
16 gru 17:52
155178: pomyłka √22 ale znaki i cofunkcja dobrze ?
16 gru 17:55
J:
..tak , dla nieparzystej wielokrotności kąta 90o przechodzą w cofunkcje...
16 gru 17:57
155178: A co z 2) i 3)
16 gru 18:02
16 gru 18:55
reyg: z ćwiartkami:
w pierwszej wszystkie są dodatnie,
w drugiej tylko sinus,
w trzeciej tangens i cotangens,
a w czwartej cosinsus,
taki niby wierszyk ale łatwo zapamiętać gdzie dodatnie

a na cofunkcje przy 90 i 270
16 gru 19:17
155178: To wiem już, ale cos z 2 i 3 zadaniem ?
16 gru 19:47
155178:
16 gru 20:26
155178:
16 gru 21:11
155178: f5
16 gru 21:20
155178: f5
16 gru 21:28
155178: f5
16 gru 21:50
155178: f6
16 gru 22:06
155178: f5
16 gru 22:13
J:
zapisz porządnie zad 2) ..
17 gru 11:48
155178: sin
25*cos
25−cos5 ile to się będzie równać ? Trzeba to uprościć jak najbardziej. Powinny być
stopnie przy 5
17 gru 13:11
J:
| | 1 | |
można to zapisać jako: |
| (sin10o)2 − cos5o
|
| | 4 | |
..tablice matematyczne .. lub kalkulator ...
17 gru 14:28
155178: f5
17 gru 15:17
155178: f55
17 gru 19:59
155178: f5
17 gru 20:11
Mila:
W treści jest sprzeczność, źle to chyba przepisałeś.
| | 1 | |
3) sinα= |
| w I i II ćwiartce. |
| | 2 | |
cosα=? masz obliczyć w czwartej ćwiartce?
| | 1 | |
sin2α+cos2α=1⇔( |
| )2+cos2α=1 z jedynki trygonometrycznej |
| | 2 | |
| | √3 | |
cosα= |
| bo cosinus w IV ćwiartce jest dodatni , tangens jest ujemny |
| | 2 | |
| | sinα | | 1 | | √3 | | 1 | | 2 | | 1 | |
tgα= |
| =− |
| : |
| =− |
| * |
| =− |
| ⇔ |
| | cosα | | 2 | | 2 | | 2 | | √3 | | √3 | |
17 gru 20:59
J:
@
Mila ...szkoda czasu...
17 gru 21:00
155178: Dzięki.
17 gru 21:33