zad z geometrii
gonia: w koło o obwodzie 28 pi cm wpisano kwadrat i na tym kole opisano kwadrat. O ile cm kwadratowych
pole koła różni się od pól tych kwadratów?
18 lis 23:09
kemajla: spróbuję wytłumaczyć
18 lis 23:31
kemajla: Obw=28π => 2πr => r =14 cm
jeżeli wpiszemy kwadrat w w ten okrąg to możemy zauważyć ,że r stanowi przekątną tego kwadratu
Pole małego kwadratu : P=2 *r
2 (narysowałabym to , ale coś mi się tu zacina

)
Z tego wnioskujemy P= 14
2
Pole dużego kwadratu :
Możemy zauważyć ,że 2r to jeden bok kwadratu
Czyli pole dużego kwadratu wynosi (2r)
2
No a pole koła wynosi πr
2
Mam nadzieję ,że dobrze
18 lis 23:40
kemajla: Tam jest P małego 2 * 14
2
18 lis 23:41
Moon: ob kola= 2 pi r = 28 pi cm
r= 14cm
r= połowa przekątnej kwadratu wpisanego czyli a√2 * 0,5 (wzór na przekątna kwadratu)
2r= a√2
28= a√2
a=28√2 *0,5
a=14√2 gdzie a to bok kwadratu wpisanego w dany okrąg
pole tego kwadratu to a2 czyli 196*2 = 392 cm2
Teraz zabieramy się za kwadrat opisany na kole
r kola to polowa boku czyli a *0,5
zatem a=28 cm a pole to 282 = 784 cm2
pole koła to pi r2 czyli 196 pi cm2
p1 = pole kwadratu wpisanego
p2 = pole kwadratu opisanego
p3= pole kola
jesli dobrze zrozumialem pytanie do zadania mozna zapisac tak:
p3 − (p1+p2) = ?
zatem
196 pi cm 2 − (784+ 392)
pi = 3,14
615,44− 1176 = − 560,56
Zatem pole koła różni się o około 560,56 cm2 o pól tych kwadratów
18 lis 23:46
Moon: ob kola= 2 pi r = 28 pi cm
r= 14cm
r= połowa przekątnej kwadratu wpisanego czyli a√2 * 0,5 (wzór na przekątna kwadratu)
2r= a√2
28= a√2
a=28√2 *0,5
a=14√2 gdzie a to bok kwadratu wpisanego w dany okrąg
pole tego kwadratu to a2 czyli 196*2 = 392 cm2
Teraz zabieramy się za kwadrat opisany na kole
r kola to polowa boku czyli a *0,5
zatem a=28 cm a pole to 282 = 784 cm2
pole koła to pi r2 czyli 196 pi cm2
p1 = pole kwadratu wpisanego
p2 = pole kwadratu opisanego
p3= pole kola
jesli dobrze zrozumialem pytanie do zadania mozna zapisac tak:
p3 − (p1+p2) = ?
zatem
196 pi cm 2 − (784+ 392)
pi = 3,14
615,44− 1176 = − 560,56
Zatem pole koła różni się o około 560,56 cm2 o pól tych kwadratów
18 lis 23:46