zbadaj ciągłość funkcji
problematyyczna: zbadaj ciągłość funkcji Ciekawska: mam zadanie ZBADAJ CIAGŁOŚĆ FUNKCJI na wykładach robiliśmy
to metodą ( graficzna?) rysowaliśmy wykres.
f(x)= x2 +2x dla x≤1
4−x dla 1<x<2
p}x{ dla x≥2 w pierwszym wyszły mi mijesca zerowe −2 i 0 parabola do góry ok. Ale juz z
drugiego 4−x mam narysowane ze przechodzi przez 4 na osi y i x a z nastepnego na osi y
pierwiastek z 2 a na osi x 2 nie rozumiem
16 gru 14:10
J:
naszkicuj wykres tej funkcji i z rysunku zobaczysz ,gdzie funkcja nie jest ciągła ...
16 gru 14:16
problematyczna: Tak ale jak mam odczytać z 4−x? mam wstawić za x ?
16 gru 15:59
J:
4 − x ... czyli rysujesz funkcję: y = −x + 4 ( w przedziale (1,2) )
.. a co chcesz odczytywać ....? ile wynosi wartość funkcji dla x = 2 ..?
16 gru 16:02