Oblicz
Piterek: Witam ucze sie do maturki i robie sobie zadanka,prosiłbym o pomoc i o nie złoszczenie sie gdy
czegos moge nie rozumiec,nawet gdy bedzie to banalne

Obicz a,gdy
√ √11 − 4√6 +
√3 = a
√2
I doszedłem do a
√2 − 2
√2 =
√3 − 3 i co teraz,próbowałem coś wyłączyc przed nawias ale
nie szło mi to dalej
16 gru 13:56
kyrtap: wyciągnij z lewej strony √2 i podziel obustronnie przez niego
16 gru 14:22
Piterek: Tak też probowałem to mam
√2 ( a − 2) = √3 − 3 , dzielę przez √2 i mam
a − 2 = √3 − 3 przez √2 i co teraz usunac niewymiernosc ?
16 gru 14:34
J:
usuń niewymierność, potem 2 na prawą stronę .. i ewentualnie wspólny mianownik...
16 gru 14:36
Piterek: czasami mam takie głupie zastoje ale normalnie moge pomnozyc tylko przez jedna strone tj tam
gdzie jest √2 w mianowniku
16 gru 14:39
kyrtap: może pomogę
| | √3 | | √2 | | 3 | | √2 | |
a − 2 = |
| * |
| − |
| * |
| |
| | √2 | | √2 | | √2 | | √2 | |
16 gru 14:41
Piterek: Nie miałem problemu z usunięciem niewymiernosci i wyszło mi
a − 2 = √6 − 3{3} / 2
I teraz pomnozyc przez 2 czy przerzucic tą dwójke na prawo ?
16 gru 14:49
Piterek: a − 2 = √6 − 3√2 / 2
16 gru 14:52
Olgaaa: a pomyśl

dlaczego byś chciał mnożyć?
jak masz np.
x−2=2+3, to mnożysz razy dwa, czy przenosisz dwójkę na drug stronę?
16 gru 14:59
Mila: √11−4√6− spróbujemy przedstawić wyrażenie pod pierwiastkiem jako kwadrat pewnej różnicy:
I próba
(2−
√6)
2=4−4
√6+6=10−6
√6 nie pasuje.
II próba
(2
√2−
√3)
2=4*2−4
√6+3=11−4
√6 zgadza się
⇔(
√11−4√6)
12=(
√(2√2−√3)2)
12=
√2√2−√3 , 2
√2>
√3
Mamy takie równanie:
√2√2−√3+
√3=a
√2
Pytanie, czy dobrze przepisany przykład.
16 gru 15:00
Piterek: Mila a tego nie mozna jako wartosc bezwgledna zapisac potem po tej sumie kwadratow ?
16 gru 21:27
Piterek: Jeszcze raz może cos pomieszałem ...
Przykład
√ 11 − 4√6 + √3 = a√2
I zapisałem to jako √ (2√2 −3)2 + √3 = a√2
To mógłbym teraz ten nawias z pierwiastka zapisac w wartosci bezwzględnej?
16 gru 21:35
Piterek: pliska
16 gru 21:46
Mila:
To już proste.|2√2−√3|=2√2−√3
2√2−√3+√3=a√2
2√2=q√2
a=2
16 gru 22:49
Piterek: o jezu zgubiłem ten pierwiastek
√3 i dlatego tak sie motałem
dzieki i pozderawiam Mila
16 gru 23:03
Mila:
16 gru 23:03