zadanie z geometrii 2 kl gimnazjum matematyka2001 trening przed klasówka2
gonia: w koło o obwodzie 28π cm wpisano kwadrat i na tym kole opisano kwadrat. O ile cm2 pole koła
różni się od pól tych kwadratów?
18 lis 23:05
Basia: Pomagam
19 lis 00:08
Basia:

2πr=28π /:2π
r=14
P
b=b
2 = r
2+r
2 = 2r
2 = 2*14
2 = 196
P
a = a
2 = (2r)
2 = 28
2= wylicz
P
k = πr
2 = π*14
2 = 196π
P
k−P
b = 196π−196 = 196(π−1)
policz
P
a−P
k
19 lis 00:15
Matematyk: Jak na moje to 2*142=392.
19 lis 16:09
Rampage: Ja obliczyłem podobnie
27 lut 15:41