ekstremum globalne/obszar/punkty stacjonarne
ryba:

przy obliczani ekstremum globalnego mam funkcje z=x
3+8y
3−6xy ograniczoną takim obszarem:
D:{(x,y): 0≤x≤4, −1≤y≤1}
pierwszy punkt stacjonarny to wiadomo że z układu równań pochodnych cząstkowych. problem tkwi w
tym, że nie wiem jak obliczyć kolejne punkty z tego obszaru.
wykombinowałem, że:
x∊<0,4>
y∊<−1,1>
co zobrazowałem na rysunku (nie wiem czy poprawnie)
proszę o dalsze wskazówki
16 gru 13:39
ryba:

jednak wydaje mi się, że rysunek powinien być taki:
16 gru 13:57
ryba: ponawiam pytanie.
a jak z tym obszarem? który jest poprawny?
16 gru 18:33
Gray: Jeżeli pozioma oś to Ox, a pionowa to Oy, to drugi rysunek jest dobry. Z wnętrza obszaru
wybierasz tylko te, w których zerują się obydwie pochodne cząstkowe (wyznaczyłeś je?).
Następnie badasz funkcję na brzegu obszaru − to cztery odcinki. Na brzegu funkcja staje się
funkcją jednej zmiennej, więc masz zadanie dużo prostsze; algorytm ten sam − zerowanie się
pochodnej. Na koniec dołączasz cztery wierzchołki (0,−1), (0,1), (4,−1), (4,1). I szukasz
teraz wartości najmniejszej i największej w tak wyznaczonych punktach.
16 gru 18:39
ryba: taka odpowiedź jest dla mnie jasna i konkretna, dziękuję bardzo
16 gru 20:17
ryba: ah jeszcze drobne pytanie, te cztery odcinki (brzegi)
x=1
x=−1
y=0
y=4
dla jakich przedziałów x i y? bo nie rozumiem jak to się wyznacza.
16 gru 20:30
Gray: Patrz na rysunek. Co jest brzegiem obszaru? Cztery odcinki. Oto one:
a) x=0, y∊[−1,1]
b) x∊[0,4], y=1
c) x=4, y∊[−1,1]
d) x∊[0,4], y=−1.
16 gru 20:33
ryba: już rozumiem. wcześniej wyobrażałem sobie zamiast odcinków równania prostych dlatego nie mogłem
pojąć skąd się biorą te przedziały. dzięki raz jeszcze.
16 gru 20:42
Gray: Interesują Cię tylko te fragmenty prostych, które zawarte są w obszarze na którym szukasz
wartości ekstremalnych.
16 gru 20:45