rachunek prawdopodobieństwa
ami: Aparat przeciętnie 4 razy na 500 zdjęć robi zdjęcie nieostre. Jakie jest prawdopodobieństwo
tego, że w sesji 400 zdjęć otrzymamy nie więcej niż 3 zdjęcia nieostre?
Skorzystaj z twierdzenia Poissona i znajdz przybliżoną wartość tego prawdopodobieństwa; oszacuj
błąd przbliżenia.
pomoże ktos?
16 gru 13:31
ami: moze ktoś sprawdzić czy jest dobrze?
4
p=
(prawdopodobienstwo sukcesu)
500
n=400 (liczba prób)
A−więcej niz 3 zdjecia nieostre
A'−0,1 lub 2 zdjecia nieostre
n
k
400
0
1
1
P(A')=
*pk*qn−k=
*
0*(1−
)400 +
125
125
400
1
1
1
400
2
1
1
*
1*(1−
)399 +
*
2*(1−
)398
125
125
125
125
4*400
λ=n*p=
=3,2
500
λ2
błąd przyblizenia:
=0,0256
n
λk
λ0
λ1
λ2
P(A')=
*e−λ=
*e−λ+
*e−λ+
*e−λ
k!
0!
1!
2!
czyli odczytując z Tablicy rozkładu Poissona:
P(A')=0,0408+0,1304+0,2087=0,3799
P(A)=0,6201±0,0256
jest okej czy nie bardzo? prosze o pomoc