sin n!
monia: Mam takie pytanie w związku z granicami ciągu
Mam taki ciąg:
lim (√n+1 − √n) sin n!
n→∞
Wiem że ten pierwszy nawias dąży do 0
ale nie wiem co z tym sinusem n!
16 gru 13:27
zombi: Z sinusem i cosinusem granice liczy się zazwyczaj wykorzystując twierdzenie o 3 ciągach.
Dlaczego?
Bo sinus jest ładnie ograniczony −1 ≤ sinx ≤ 1.
16 gru 14:08
kyrtap: skorzystaj z twierdzenia o trzech ciągach
nie będę lima pisał ale chodzi mi ciągle o granice
b
n = (
√n+1 −
√n)sinn!
| | n −(n+1) | | 1 | |
an = (√n+1 − √n)(−1) = √n − √n+1 = |
| = |
| = 0 |
| | √n + √n+1 | | ∞ | |
| | n+1 − n | | 1 | |
cn = (√n+1 − √n)*1 = √n+1 − √n = |
| = |
| = 0 |
| | √n+1 +√n | | ∞ | |
(a
n = 0 ⋀ c
n = 0) ⇒ lim
n→∞ (
√n+1 −
√n)sinn! = 0 (na mocy tw. o trzech ciągach)
16 gru 14:19
kyrtap: zombi geniuszu spr mój zapis
16 gru 14:20
zombi: Napisałeś, że nie piszesz limesów, więc tego się nie mogę czepić

Jedyna uwaga to, że nie
| | 1 | | 1 | |
wyrażenia |
| zapisuje się w nawiasie kwadratowym [ |
| ] |
| | ∞ | | ∞ | |
16 gru 14:27
kyrtap: Geniusz


oki zapamiętam
16 gru 14:28
monia: dzięki
16 gru 15:01