ciągi
lampek: Suma wyrazów nieskończonego ciagu geometrycznego jest dwa razy większa od pierwszego wyrazu
tego ciagu . Ile razy mniejszy jest wyraz trzeci od pierwszego ?
16 gru 13:14
miki:
4 razy
16 gru 13:17
lampek: możesz pokazać mi obliczenia ?
16 gru 13:24
miki:
| | a1 | | 1 | |
|
| =2a1 ⇒1−q=2 ⇒ q= |
| |
| | 1−q | | 2 | |
16 gru 13:37
miki:
| | a1 | | 1 | |
Poprawiam zapis : |
| =2a1 ⇒ 1−q= |
| |
| | 1−q | | 2 | |
16 gru 13:42
lampek: Dziękuję
16 gru 13:46
kiki: Z jakiej książki jest to zadanie?
14 mar 13:08