pole całkowite i objętość garniastosłupa prostego
honeyangel: Zad. 1
Podstawą graniastosłupa prostego jest trójkąt równoboczny o boku długości a. Miara kąta między
przekątną ściany bocznej a krawędzią boczną wynosi α. Oblicz objętość tego graniastosłupa.
Zad. 2
Podstawą graniastosłupa prostego jest kwadrat. Miara kątów miedzy przekątna podstawy a
przekątną graniastosłupa wynosi α. Oblicz pole powierzchni tego graniastosłupa, jeśli jego
wysokość ma długość h.
16 gru 00:37
Janek191:

Mamy
| a | | a | |
| = tg α ⇒ a = h tg α ⇒ h = |
| |
| h | | tg α | |
| | a2 √3 | | a | | a3 √3 | |
V = Pp*h = |
| * |
| = |
| |
| | 4 | | tg α | | 4 tg α | |
16 gru 05:53
Janek191:

Mamy
| | x | | x2 | |
x = a√2 ⇒ a = |
| ⇒ a2 = |
| |
| | √2 | | 2 | |
| h | | h | | h2 | |
| = tg α ⇒ h = x tg α ⇒ x = |
| ⇒ x2 = |
| |
| x | | tg α | | tg2 α | |
więc
| | h2 | | h | |
a2 = |
| ⇒ a = |
| |
| | 2 tg2 α | | √2 tg α | |
Pole powierzchni graniastosłupa
P
c = 2 P
p + P
b = 2 a
2 + 4 a*h
| | h2 | | h | | h2 | | 4 h2 | |
Pc = |
| + 4* |
| *h = |
| + |
| = |
| | tg2α | | √2*tg α | | tg2α | | √2 tg α | |
| | 1 | | 4 | | h2 | |
= [ |
| + |
| ]* |
| |
| | tg α | | √2 | | tg α | |
16 gru 06:13