trygonometria
IPiterek: rozwiąż równanie sin5x=k gdzie k jest rozwiązaniem równania 4x3−5x2−7x+2=0
15 gru 23:55
Eta:
w(−1)=... =0 w(2)=.... = 0
4x3−5x2−7x+2= (x+1)(x−2)(4x−1)=0
k=.... v k=.... v k=...
dokończ........
16 gru 00:04
pigor: ..., np. tak :
4x3−5x2−7x+2=0 ⇔ 4x
3+4x
2−9x
2−9x+2x+2=0 ⇔
⇔ 4x
2(x+1)−9x(x+1)+2(x+1)=0 ⇔ (x+1)(4x
2−9x+2)=0 ⇔
⇔ (x+1)(4x
2−8x−x+2)=0 ⇔ (x+1)(4x(x−2)−1(x−2))=0 ⇔
⇔ (x+1)(x−2)(4x−1)=0 ⇒ x=−1 v x=2 v x=
14 , a stąd i z równania
| | 1 | |
sin5x=k, wynika, że k=14 i sin5x= 14 ⇒ sinx= |
| ⇒ |
| | 5√4 | |
| | 1 | | 1 | |
⇒ x=arcsin |
| +2kπ v x=π−arcsin |
| +2kπ ...  |
| | 5√4 | | 5√4 | |
16 gru 00:15
Eta:
dla k = −1 , też są rozwiązania
16 gru 00:37
olejnik: Jeśli to jest zadanie z Kiełbasy, to powinno być sin2 5x a nie sin5 x.
16 gru 00:45
pigor: ..., przepraszam, no jasne ... lub k= −1 itd.
16 gru 00:56
Eta:
@
olejnik
Jaka treść, taka odpowiedź
16 gru 01:14
NX:
A Piterek tradycyjnie nie podziękował.
16 gru 14:09
IPiterek: Dziękuję wszystkim za pomoc w tym i poprzednich zadaniach dokończonych lub mniej dokończonych,
na które miałem czas wejść i na które nie wszedłem. Podziwiam waszą chęć do pomocy i
umiejętności matematyczne.
czy przekształcenie które rozpisał pigor to jedyny sposób na wycięgnięcie k?
16 gru 21:01