Indukcja
Andrzej : Udowodnij, że dla n∊N
17l162n+1+183n+1
Sprawdzam dla n=0
17l16+18
17l34 ok
dla n+1
17l162(n+1)+1+183(n+1)+1
17l162n+3+183n+4
17l162 * 162n+1+183 * 183n+1
i dalej nie wiem jak...
15 gru 23:05
WueR:
Jak zalozenie "zjedzone", to i nic dziwnego, ze nie wiesz jak.
Zapisz to porzadnie jeszcze raz − tym razem bez pomijania zalozenia, ktore jest konieczne w tym
dowodzie.
15 gru 23:17
Andrzej : Załozenie:
17l162n+1+183n+1
Dla n+1
17l162n+3+183n+4
17l162 * 162n+1+183 * 183n+1
15 gru 23:24
Ditka:
162−1=15*17
183−1=343*17
15 gru 23:28
Mila:
16=−1 (mod17) /2n+1
162n+1=−1 (mod 17)
18=1 (mod17) /3n+1
183n+1=1 (mod17}⇔
162n+1+183n+1=−1+1 (mod(17)=0(mod17)⇔17|(162n+1+183n+1)
15 gru 23:37