obwod,pole trójkąta, odległość od punktów, układ wsółrzędnych
Peterro556: Witam, prosiłbym o rozwiązanie tych zadań będą mi potrzebne do testu. Z góry dziękuje
1. Dane są wierzchołki trójkąta równobocznego A=(−9,−1) B=(−1,3)
a. oblicz obwód trójkąta
b. wyznacz równanie prostej przechodzącej przez punkty A i B
c. wyznacz równanie wysokości opuszczonej na bok AB
2. Zaznacz w układzie współrzędnych zbiór punktów które spełniają nierówność
x (większe równe) −2
y (mniejsze równe) −1−x
y (większe równe) 5x−3
3.Oblicz odległość punktu P=(−4,2) od prostej y=−x−1
4. Napisz równanie prostej równoległej i prostej prostopadłej do prostej y=2x i przechodzą
przez punkt p=(−4,1)
5.Oblicz pole trójkąta ABC A=(1,−2) , B=(1,4) , C=(5,1)
15 gru 22:48
Mila:
Udzielamy pomocy, nie odrabiamy lekcji.
15 gru 22:49
Peterro556: Dobrze, w takim razie proszę o podanie wzorów, wskazówek jak rozwiązać te zadania. Nie było
mnie na nich.
15 gru 22:52
Mila:

a)
|AB|=
√(−1+9)2+(3+1)2=
√82+42=
√64+16=
√80=
√16*5=
|AB|=4
√5
obΔ=3*|AB| oblicz
najlepiej narysować w układzie wsp.
b) Prosta AB
y=ax+b równanie kierunkowe prostej, masz obliczyć a i b.
Wsp. Punktów A i B spełniają to równanie, podstaw za x i y a następnie rozwiąż układ równań
15 gru 23:13
Mila:
No i co? Nie rozwiązujesz?
15 gru 23:38