Oblicz pole ograniczone krzywymi x=3y^2 i x=12
adi: Witam.
Prosiłbym o pomoc w tej prostej całce oznaczonej, gdyż wychodzi mi wynik na minusie i nie moge
znaleźć błędu...
Oblicz pole ograniczone krzywymi x=3y2 i x=12
15 gru 22:32
Bogdan:
| | x | | | |
∫012 ( |
| )1/2 dx = [ |
| ]012 = ... |
| | 3 | | | |
15 gru 22:41
Mila:

x=12
x=3y
2
12=3y
2
y
2=4
y=2 lub y=−2
Obszar normalny względem OY
P=
−2∫
2(12−3y
2)dy=
=[12y−y
3]
−22=12*2−2
3−12*(−2)+(−2)
3=
=24−8+24−8=32
==========
15 gru 22:45
Eta:
A jednak "odrabiamy "
15 gru 22:55