równanie trygonometryczne
IPiterek: | | k2 − 3k + 2 | |
dla jakich wartości parametru k równanie sin3x= |
| ma rozwiązanie |
| | k2 − 2 | |
licznik= (k−
√2)(k+
√2)
co dalej?
15 gru 22:22
Tadeusz:
k≠2 k≠−2
Mianownik .... to Δ=1 k
1=1 k
2=2 czyli (k−1)(k−2)
Zatem:
| | (k−1)(k−2) | |
sin3x= |
| |
| | (k−1)(k+1) | |
a dalej .... zastanów się jakież to wartości może przyjmować funkcja sinus
15 gru 22:49
IPiterek: hmmm a czemu nie √2 ?
(k−10) sie skrócą a sin3x oznacza że sin będzie 3 razy zwężona. Czy trzeba malować wykres żeby
wyciągnąć wnioski?
15 gru 23:04
Mila:
| | k2−3k+2 | |
−1≤ |
| ≤1 i k≠√2 i k≠−√2 |
| | k2−2 | |
licznik to:
k
2−3k+2}
Mianownik to:
k
2−2
15 gru 23:55
IPiterek: hmm ok.
więc wychodzi
i
?
16 gru 20:26