matematykaszkolna.pl
prosze o pomoc quarhodron: pochodna f''(x) nie rozumiem jednej rzeczy, mianowicie: http://www.naukowiec.org/wiedza/matematyka/wkleslosc-i-wypuklosc_712.html i teraz tak (punkt 3) dlaczego jak wynik jest dodatni to funkcja w tym przedziale jest wypukła oraz (punkt 2) wynik jest liczbą ujemną to funkcja jest wklęsła ?
15 gru 22:15
WueR: Gdy f">0, to f' jest rosnaca.
15 gru 22:17
quarhodron: niestety dalej nie rozumiem
15 gru 22:23
quarhodron: ?
15 gru 22:31
WueR: Gdy f' jest rosnaca, to wraz ze wzrostem argumentow wspolczynnik kierunkowy stycznej do wykresu w danym punkcie jest coraz wiekszy.
15 gru 22:40
WueR: A moze lepiej zacznij po prostu od definicji pochodnej i przeczytaj ja ze zrozumieniem zanim zabierasz sie za kolejne pochodne?
15 gru 22:40
quarhodron: Ja rozumiem to oprócz tylko pochodnej z pochodnej⇒ wklęsłości i wypukłości. Dla f'(x) wiem jak zbadać ekstremum czy monotoniczność.
15 gru 22:51
quarhodron: Ale po prostu nie rozumiem jak w danym przedziale który jest jednolicie ujemny czy dodatni funkcja jest wklęsła lub wypukła
15 gru 22:52
WueR: Jak rozumiesz czym jest pochodna, to nie powinienes miec teraz zadnych problemow. Zwiazek drugiej pochodnej z wklesloscia jest dosc oczywistym wnioskiem samej pochodnej funkcji.
15 gru 22:53
quarhodron: No to w takim razie jednak pochodnej z pochodnej nie rozumiem
15 gru 23:02
WueR: A mi sie nadal wydaje, ze nie masz w ogole pojecia o tym, czym jest pochodna. "Dla f'(x) wiem jak zbadac ekstremum czy monotonicznosc" − no dobrze, znasz schemat, ale czy wiesz na czym sie to wszystko opiera?
15 gru 23:05
quarhodron: Dobrze podważyłeś moją pewność rozumienia pochodnej. Dziękuje, może sam dojdę do tego co odkrył Gottfried Wilhelm Leibniz,
15 gru 23:16
WueR: Kluczem do zrozumienia wkleslosci jest zrozumienie samej pochodnej, bez tego ani rusz. Posiedz troche dluzej i sprobuj naprawde to zrozumiec, a pozniej bez problemu sam przeanalizujesz znaczenie drugiej pochodnej.
15 gru 23:19