pomozcie mi ...
emmi: ratunku

pomozcie mi ... na dwóch kwadratowych działkach rosną w rzędach 394 jabłonie. Na
większej działce rosną w
każdym rzędzie (pionowym i poziomym) o 2 jabłonie wiecej niż na dzialce mniejszej. O ile
procent mniej drzewek rośnie na działce mniejszej niż na większej?
18 lis 22:54
Basia:
n − liczba jabłoni w rzędzie na mniejszej działce
n+2 − liczba jabłoni w rzędzie na większej działce
n*n = n2 liczba wszystkich jabłoni na mniejszej działce
(n+2)*(n+2) = (n +2)2 liczba wszystkich jabłoni na wiekszej działce
n2 + (n+2)2 = 394
n2 + n2 + 4n + 4 = 394
2n2+4n−390=0 /:2
n2+2n−195 = 0
Δ=22−4*1*(−195) =m 4+780=784=2*392 = 2*2*196=2*2*2*98=2*2*2*2*49 = 2*2*2*2*7*7 =
4*4*7*7 =(4*7)2 = 282
√Δ=28
n1=−2−282 = −15∉N
n2=−2+282 = 13
n=13
czyli na mniejszej mamy 13*13=169
a na wiekszej 15*15 = 225
różnica: 225−169 = 56
225 100%
56 x%
x = 56*100225 = 56*2045 = 56*49 = 2249 = 24,(8) %
18 lis 23:19