Rozwiąż równanie
Monika: Proszę o pomoc!
Rozwiąż równanie:
√3x−5(x−1)=√12x−9
15 gru 21:57
Monika: pomocy
15 gru 22:00
dyzio: spróbuj sama, czego nie umiesz ?
15 gru 22:02
Monika: Dzięki
15 gru 22:02
Monika: Nie wiem co zrobić z pierwiastkiem
15 gru 22:03
dyzio: √12 = 2√3
15 gru 22:03
dyzio: teraz wymnażasz nawiasy uporządkowujesz
15 gru 22:04
Monika: √3x−5(x−1)=√12x−9
√3x−5x+5=2√3x−9
√3x−2√3x−5x=−9−5
−√3x−5x=−14
co dalej?
15 gru 22:12
dyzio: x przed nawias
x(−
√3 − 5) = −14 /(−
√3 − 5)
dalej sama
15 gru 22:14
Monika: ludzie pomóżcie
15 gru 22:15
dyzio: musisz uwymiernić
15 gru 22:15
dyzio: | | −14 | | 14 | | (√3 − 5) | | 7√3 − 35 | |
x= |
| = |
| * |
| = |
| |
| | (−√3 − 5) | | (√3 + 5) | | (√3 − 5) | | −11 | |
15 gru 22:18
Monika: daj mi jakąś wskazówkę
15 gru 22:18
Monika: ok Dziękuję ci bardzo
15 gru 22:18
dyzio: | | 7√3 −35 | |
sory źle napisałem |
| |
| | −11 | |
15 gru 22:18
Monika: Dlaczego na początku zamieniamy znaki ujemne na dodatnie?
15 gru 22:20
:): bo −(−x)=x
15 gru 22:21
dyzio: wyciągam − przed nawias −(√3 + 5) i się minus skaraca z −14
15 gru 22:21
Eta:
(
√3x+5x= 14
(
√3+5)x= 14 /* (
√3−5)
(3−25)x=14(
√3−5) /: (−22)
15 gru 22:21
Monika: które działanie jest dobre?
15 gru 22:24
Eta:
Obydwa
15 gru 22:25
Monika: ok dzięki
15 gru 22:25
Eta:
A wiesz dlaczego?
15 gru 22:26
Monika: Nie
15 gru 22:27
Eta:
| | −7 | | 7(√3−5) | | 7√3−35 | |
U mnie: x= |
| (√3−5) = |
| = |
| |
| | 11 | | −11 | | −11 | |
ale to nie jest elegancki zapis
15 gru 22:29
Eta:
| | 7 | |
Można też zapisać tak: x= |
| (5−√3) |
| | 11 | |
15 gru 22:31
Monika: Dzięki za wskazówki. Może może pomożesz?
√3x+3>1+x
√3x−x>1−3
x(√3−1)>−2
15 gru 22:34
Monika: Pomocy

!
15 gru 22:40
dyzio: | | −2 | | √3 + 2 | | −2√3 − 4 | |
x > |
| * |
| = |
| = 2√3 + 4 |
| | √3 − 2 | | √3 + 2 | | −1 | |
x ∊ (2
√3 + 4 ; +
∞)
15 gru 22:43
Monika: Dzięki dyzio drugi raz mnie ratujesz.
15 gru 22:45
dyzio: poprawka
| | −2 | | √3 + 1 | | −2√3 − 2 | |
x > |
| * |
| = |
| = √3 + 2 |
| | √3 − 1 | | √3 + 1 | | −2 | |
x ∊ (
√3 + 2 ; +
∞)
soko
15 gru 22:47
Eta:
√3x−x> −2
(√3−1)x>−2 /*(√3+1) >0
(3−1)x> −2(√3+1) /: 2
x> −√3−1
15 gru 22:49
Monika: dzięki
15 gru 22:49
Eta:
@
dyzio nie rób błędów

popraw się
15 gru 22:50
dyzio: śpiący jestem
15 gru 22:53
Eta:
15 gru 22:53