matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Tylko czy to jest dobrze po kolei( pochodna, ekstrema)
mentosss:
wyznaczyć ekstrema lok, przedz. monotoniczności f(x)=ln
3
x+3ln
2
x D: x>0 pochodna:
1
1
...=3ln
2
*
+6lnx
=3
(
1
/
x
)
(ln
2
x+2lnx)
x
x
f(x)>0<=> ln
2
x+2ln>0=lnx(lnx+2)>0
1
x=1 x=
e
2
15 gru 21:23
IQ:
a na końcach przedziału ?
15 gru 21:54