uklad rownan
kapi97: Rozwiązania układ równań
|x| + |y| = 4
| x| − | y+1|=1
15 gru 20:51
Bogdan:
Metodą podstawiania: |x| = 4 − |y| i potem po wstawieniu 4 − |y| w miejsce |x| do drugiego
równania rozwiązujemy otrzymane równanie: 4 − |y| − |y + 1| = 1
15 gru 21:18
Eta:
Można odjąć stronami

|y|+|y+1|=3
15 gru 21:34
pigor: ..., no to dalej np. tak :
|y|+|y+1|=3 i |x|=4−|y| ⇔ (y= −2 v y=1) i |x|= 4−|y| ⇔
⇔ (y=−2 i |x|= 4−|−2|) v (y=1 i |x|= 4−|1|) ⇔ (y=−2 i |x|=2 v (y=1 i |x|=3) ⇔
⇔
(x,y)=(2,−2) v (x,y)=(−2,−2) v (x,y)=(3,1) v (x,y)=(−3,1) ⇔
⇔
(x,y)∊{ (−2,−2), (−3,1), (2,−2), (3,1) } . ...
16 gru 00:50