matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całka
student:
oblicz całkę z sinxtgxdx
15 gru 20:48
:):
sinx
spróbuj policzyć sinx
cosx
15 gru 20:59
J:
sin
2
x
t
2
∫sinxtgxdx = ∫
dx = ... I t = sinx , dt = cosxdx I ... = ∫
dt =
cosx
1 − t
2
t
2
− 1 + 1
dt
1
t+1
∫
= − ∫dt + ∫
= −t +
lnI
I + C =
1 − t
2
1 − t
2
2
t−1
1
sinx+1
−sinx +
lnI
I + C
2
sinx−1
16 gru 06:29