nie mam pojęcia
karol: wyznacz wartość największą i najmniejszą
| | 10x | |
1.f(x)= |
| x∊(0,10) |
| | x2+1 | |
| | 100 | |
wyznaczyłem pochodną miejsce zerowe x=1 i f(1)=5 limx→0+ wyszedł0 a przylimx→ 10− |
| |
| | 101 | |
czy to oznacza że nie ma najmniejszej wartości?
2.
| | x2 | |
f(x)= |
| x∊<−10,−5>u<−3,5> czy pochodna obowiązuje w tych samych przedziałach chodzi |
| | 4+x | |
o to czy można domknąć bo wtedy nie zgadzają się wartości największe i najmniejsze
15 gru 20:40
Janek191:
więc
| | 10*( x2 + 1) − 10 x*2x | |
f'(x) = |
| = U{ − 10 x2 |
| | (x2 + 1)2 | |
16 gru 07:01
Janek191:
| | − 10 x2 + 10 | |
f'(x) = |
| = 0 ⇔ x = − 1 lub x = 1 |
| | ( x2 + 1)2 | |
Dla x ∊ O( 1 ) i x < 1 jest f'(x) > 0
Dla x ∊ O(1) i x > 1 jest f'(x) < 0
czyli funkcja f osiąga w punkcie x =1 maksimum lokalne równe f(1) = 5
16 gru 07:05
J:
ad 2) funkcja nie jest określona w punkcie x = −4 , a zatem nie jest w tym punkcie
różniczkowalna ..
badzasz ją w przedziałach: <−10,−5> , <−3,−4) , (−4,5>...
funkcja posiada asymptotę pionową x = − 4 ( nie ma wartości najmniejszej,ani
największej ..
pozostaje sprawdzić ekstrema lokalne w przedziałach określoności ..
ponieważ pierwsza pochodna jest stale dodatnia, więc nie ma ekstremów lokalnych ...
16 gru 07:52