kombinatoryka
Dejnowi: x1+x2+x3=16
x1,x2,x3 to liczby całkowite dodatnie
Ile jest możliwych poprawnych rozwiązań?
I algorytm w jaki sposób je znaleźć, da się wyprowadzić wzór na to?
Nie jest to zadaniem domowym ani niczym, sama myśl mi wpadła do głowy, a ja za bardzo nie wiem.
15 gru 20:35
Mila:
Szukaj na forum jest wyjaśnione.
15 gru 20:53
Dejnowi: Z jaką frazą powinienem tego szukać? Tutaj rozumiem tylko, to, że znajdujemy 3 z 16 mozliwych,
ale nie rozumiem skad ten minus 1, a nie minus 2?
15 gru 20:56
Kacper: Dzielimy 16 kulek na niepuste szufladki (każdy taki podział reprezentuje jedno rozwiązanie)
o o o o o o | o o o o o o | o o o o
taki zapis reprezentuje rozwiązanie
6+6+4=16
Na ilu miejscach mogę wstawić kreski? Na 15, bo mają być niepuste nasze szufladki
Zatem mamy
| | | |
= | różnych rozwiązań  |
| | |
15 gru 21:01
Dejnowi: Polecicie jakiś zbiór zadań z tego typu i trudniejszymi + rozwiazania zadaniami? Bardzo bym
prosił..
15 gru 21:08
Mila:
To są zagadnienia z matematyki dyskretnej.
15 gru 23:44