Rozwiąż Nierówność
Fitix: Rozwiąż Nierówność:
x2+6x+9 < (2x−1)2
Moje rozwiązanie:
x2+6x+9 < 4x 1
x2+10x+10 < 0
a = 1 , b = 10 , c = 10
Δ = 100−4*1*10=100−40=60
I tu właśnie nie mogę wyciągnąć pierwiastka z 60. Czy aby na pewno wszystko dobrze zrobiłem?
Z góry dziękuję za pomoc.
15 gru 20:21
:): po prawej stronie powinno być 4x2−4x+1
15 gru 20:22
Fitix: A czemu tak ?
15 gru 20:29
Eta:

(x+3)
2−(2x−1)
2<0
(x+3+2x−1)(x+3−2x+1)<0
| | 2 | |
(3x+2)(4−x)<0 x1=− |
| , x2=4 i parabola ramionami do dołu |
| | 3 | |
x∊ ....................
W Twoim rozwiązaniu masz błąd! (2x−1)
2= 4x
2−4x+1
3x
2−10x−8<0 Δ =196 ,
√Δ=14
dokończ .......... otrzymasz takie rozwiązanie jak na moim rys.
15 gru 20:31
Fitix: Tak, tylko ja chcę na początek wiedzieć skąd to wszystko się wzięło.
15 gru 20:35
Eta:
Popraw błąd w swoim rozwiązaniu........
x2+6x+9<4x2−4x+1
dokończ.............
15 gru 20:36
Fitix: I tu właśnie moje pytanie droga Eto.
Ja bym to zrobił tak jak zrobiłem powyżej z błędem.
Nie wiem do końca skąd wziął się tutaj następujący wyraz:
4x2
15 gru 20:40
Fitix: 4x2 *
15 gru 20:40
Eta:
Kłania się znany wzorek: ( szok,że tego nie wiesz?
(a−b)2= a2−2ab+b2 , a=2x b= 1
to: (2x−1)2=............ napisz wynik
15 gru 20:42