dane są liczby dodatnie a i b
kuba: dane są liczby dodatnie a i b takie że ab=12, Wznacz najmniejsza wartość wyrażenia 20a+15b.
od czego zacząć? a=12/b? 20a+15b>0?
nie mam pojecia...
15 gru 20:06
kuba: hm?
15 gru 20:36
kuba: naprawdę nikt nie pomoze?
15 gru 20:59
Bogdan:
Wyznacz b z zależności ab = 12 i podstaw do wyrażenia w = 20a + 15b
15 gru 21:01
Bogdan:
można także wyznaczyć a z ab = 12 i wstawić do w = 20a + 15b
15 gru 21:02
kuba: ok :
b=12/a
w=20a+180/a
15 gru 21:02
Bogdan:
Wyznacz minimum funkcji w(a) wykorzystując rachunek pochodnych
15 gru 21:09
kuba: pochodne! dzięki!
15 gru 21:10
Bogdan:
Podaj rozwiązanie
15 gru 21:14
kuba: 120
15 gru 21:26
Eta:
ok
15 gru 21:27
kuba: super
15 gru 21:30