ciągi
hary2505: 1.oblicz sumę dziesieciu początkowych wyrazów ciągu geometrycznego − 13,16
2 Dany jest ciag an = n2−n . Wskaż wartosć wyrażenia an+1 − an
3Dany jest ciąg arytmetyczny (nn): −123,−117−111, czy wyrazem tego ciagu jest 75 jeśli tak to
który to wyraz . ( wyliczenie jak to zrobić bo nie wiem )
Liczby 2,−3 x + 12 sa kolejnymi wyrazami ciagu geometrycznego . ile wynosi x ?
Bardzo proze o pomoc jutro musze zrobić te zadania przy tablicy a nie wiem jak
15 gru 19:53
hary2505: ciągi: 1.oblicz sumę dziesieciu początkowych wyrazów ciągu geometrycznego − 12,16,
2 Dany jest ciag an = n2−n . Wskaż wartosć wyrażenia an+1 − an
3Dany jest ciąg arytmetyczny (nn): −123,−117−111, czy wyrazem tego ciagu jest 75 jeśli tak to
który to wyraz . ( wyliczenie jak to zrobić bo nie wiem )
Liczby 2,−3 x + 12 sa kolejnymi wyrazami ciagu geometrycznego . ile wynosi x ?
Bardzo proze o pomoc jutro musze zrobić te zadania przy tablicy a nie wiem jak
15 gru 20:22
Janek191:
z.1
| | 1 | | 1 | | 1 | |
a1 = − |
| a2 = |
| więc q = a2 : a1 = − |
| |
| | 3 | | 6 | | 2 | |
zatem
| | 1 − q10 | | 1 | | | |
S10 = a1* |
| = − |
| * |
| = |
| | 1 − q | | 3 | | | |
| | 1 | | 2 | | 1023 | | 1 023 | | 341 | |
= − |
| * |
| *( |
| ) = − |
| = − |
| |
| | 3 | | 3 | | 1024 | | 9*512 | | 1 536 | |
16 gru 07:18
Janek191:
z.2
an = n2 − n
więc
an+1 = ( n + 1)2 − ( n + 1) = n2 + 2 n + 1 − n − 1 = n2 + n
czyli
an +1 − an = ( n2 + n) − ( n2 − n) = n2 + n − n2 + n = 2 n
16 gru 07:22
Janek191:
z.3
Ciąg arytmetyczny:
− 123, − 117, − 111, ....
więc
a1 = − 123
oraz
różnica tego ciągu
r = − 117 − ( − 123) = 123 − 117 = 6
Wzór na n − ty wyraz ciągu arytmetycznego : an = a1 + ( n −1)*r
Sprawdzamy czy liczba 75 jest wyrazem tego ciągu:
a1 + ( n −1)*r = 75
czyli
− 123 + ( n −1)*6 = 75
6n − 6 = 75 + 123
6n = 198 + 6 = 204 / : 6
n = 34
Tak. Jest to 34 wyraz tego ciągu.
===========================
a34 = −123 + 33*6 = − 123 + 198 = 75
16 gru 07:30
Janek191:
z.4
Źle przepisane
| | 1 | |
2, − 3, x + |
| kolejne wyrazy ciągu geometrycznego, czyli |
| | 2 | |
9 = 2 x + 1
8 = 2 x
x = 4
====
Dla ciągu geometrycznego zachodzi równość :
( a
n)
2 = a
n −1 * a
n + 1
=================
16 gru 07:35
Janek191:
@hary2505; weź się do nauki !
16 gru 07:37