kola: Zadanie brzmi:
Pokaż, że dla każdego n ∈ N: n5/5 + n3/3 +7n/15 ∈ N.
Należy oczywiście dowieść indukcyjnie.
Będę wdzięczna za wskazówki.
19 paź 16:36
Marcin: sprowadzić do wspólnego mianownika i pokazać że 3n5+5n3+7n jest podzielna przez15
19 paź 16:39
kola: ale czy to będzie indukcyjnie?
czy nie powinno być :
(k+1)
5/5 + (k+1)
3/3 + 7(k+1)/15

19 paź 16:47
Marcin: żeby pokazać że to jest podzielne przez 156 trzeba już użyć indukcji
19 paź 16:48
kola: nadal nie wiem jak mam zrobić to zadanie.
Co ma wspólnego liczba 156? I czy to równanie na górze jest źle? CZy mam to zrobić
inaczej? Nie wiem jak.
19 paź 16:52
Marcin: oczywiście 15
wyrażenie nie jest źle ale warto je przekształcić i pokazać
że 3n5+5n3+7n jest podzielna przez15
19 paź 16:55
kola: No dobrze, ale w jaki sposób mam pokazać, że jest to równanie jest podzielne przez 15
19 paź 16:58
Marcin:
Z: 3k5+5k3+7k jest podzielna przez15
T: 3(k+1)5+5(k+1)3+7(k+1) jest podzielna przez15
D: 3k5+15k4+30k3+30k2+15k+3+5k3+15k2+15k+5+7k+7=
= (3k5+5k3+7k) + 15k4 + 30k3 + 45k2 +30k +15 =
= (3k5+5k3+7k) + 15(k4 + 2k3 + 3k2 +2k +1)=
Korzystając z założenia " (3k5+5k3+7k) jest podzielna przez15"
= 15a + 15(k4 + 2k3 + 3k2 +2k +1) "gdzie a ∈N" =
=15(a + (k4 + 2k3 + 3k2 +2k +1) czyli dane wyrażenie jest podzielne przez 15
19 paź 17:08
kola: Dziekuje i gratuluje umiejetności. Mnie zgubila ta 5 potęga.
19 paź 17:13