pole trójkąta- zadanie
esia: Proszę o wytłumaczenie rozwiązanego zadania
Stosunek długości ramienia trójkąta równoramiennego do jego obwodu wynosi 0,3. Pole trójkąta
jest równe 8√5. Oblicz długości boków tego trójkąta.
b/a+2b=0,3
b=0,3+0,6b
0,4b=0,3a
b=3/4a a=4/3b
obliczam h
(a/2)2 + h2= b2
(2/3b)2+h2=b2
h2=b2− 4/9 b2
h2=5/4b2 h=√5 /3b
później obliczam b...
zadanie mam dobrze rozwiązane tyle że nie rozumiem skąd się wzięło h2=5/4b2 a później h=√5
/3b. Prosze o wytłumaczenie
15 gru 19:36
:): | | a | | 3 | | 10 | |
jeśli |
| = |
| , to L= |
| a |
| | L | | 10 | | 3 | |
| | 2 | |
po podstawieniu do obwodu b= |
| a |
| | 3 | |
cos masz nie tak
15 gru 19:41
:): sorki, źle zerknęłam, a i b masz ok
15 gru 19:42
15 gru 19:46
Eta:

Pokażę taki sposób rozwiązania tego zadania:
| | |AC| | | 3 | |
Z treści zadania: |
| = |
| |
| | Ob | | 10 | |
to Ob=10k , |AB|=4k , |AC|=|BC|=3k , k>0
Z tw. Pitagorasa
h=
√9k2−4k2=
√5*k
P= 2k*h ⇒ 2
√5k
2=8
√5 ⇒ k
2=4 ⇒ k=2
to:
|AB|=4k=8 , |AC|=|BC|=3k= 6
15 gru 20:02
esia: dziękuje wam bardzo
15 gru 20:37