Mila:
Prosta k ma wektor kierunkowy k
→[2,−1,2]
Równanie parametryczne prostej k:
x=2t
y=1−t
z=−1+2t, t∊R
t=0, A=(0,1,−1)∊k
t=1, B=(2,0,1)∊k
u
→[1,1,1] wektor prostopadły do H
1) Równanie prostej prostopadłej do H, przechodzącej przez A∊k
a: x=0+s
y=1+s
z=−1+s ,s∊R
Punkt wspólny tej prostej i pł. H jest rzutem A na H.
(0+s)+(1+s)+(−1+s)=0
3s=0
s=0⇔A∊H, A'=A
2)Równanie prostej prostopadłej do H, przechodzącej przez B∊k
b:
x=2+t
y=0+t
z=1+t
(2+t)+t+1+t=0
t=−1
B'=(1,−1,0) rzut punktu B na pł. H
A'=(0,1,−1)
A'B'
→=[ 1, −2,1] wektor kierunkowy prostej będącej rzutem k na H
pigor: ..., Wyznacz rzut prostopadły prostej
k:
x2 =
y−1−1 =
z+12 na płaszczyznę H: x+y+z=0
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− .
lub tak : zauważmy, że punkt K=
(0,1,−1) prostej k
jest zarazem jej punktem przebicia płaszczyzny H , to
wektor: [1,1,1]
x [2,−1,2]= [3,0,−3]= 3
[1,0,−1] jest
wektorem płaszczyzny H'⊥H zawierającej prostą k, czyli
układ równań
x+y+x=0 i x−z−1=0 to szukane
równanie
rzutu prostej k na H w postaci krawędziowej, a idąc dalej
wektor: [1,1,1]
x [1,0,−1]=
[1,−2,1] jest
wektorem kierunkowym ich wspólnej krawędzi :
k' :
x1 = y−1−2 = z+11, które jest szukanym
rzutem, a to
(x,y,z)= (t, 1−2t,−1+t) jego postać parametryczna . ...