wytłumaczyć :<
Szymon: Witam.
Nie mogę zrozumieć rozwiązania:
http://oi58.tinypic.com/2wcpnus.jpg
Nie rozumiem o jaką sprzeczność chodzi na samym końcu.
z góry dzięki
ps. zadanie dotyczy zasady minimum
15 gru 19:08
Gray: s0 było liczbą najmniejszą w X; pomimo tego udało się skonstruować mniejszą: max{m0,
n1}<s0.
15 gru 19:29
Szymon: @Gray
no ok, ale ja tego nie widzę, jak oni to zrobili?
przecież mogę równie dobrze w miejscu gdzie założyli, że nie jest kwadratem, napisać założenie,
że jest i chyba dowód przebiegałby tak samo?
Nie widzę miejsca w którym oni skorzystali z tego, że nie jest kwadratem liczby naturalnej.
15 gru 19:58
Szymon: @Gray
no ok, ale ja tego nie widzę, jak oni to zrobili?
przecież mogę równie dobrze w miejscu gdzie założyli, że nie jest kwadratem, napisać założenie,
Nie widzę miejsca w którym oni skorzystali z tego, że nie jest kwadratem liczby naturalnej.
15 gru 19:59
PW:
− Nie możesz zakładać tezy.
15 gru 20:10
Szymon: no dobrze, ale jakoś tego dalej nie czuję, no trudno :<
15 gru 20:16
Szymon: @PW
a jak byśmy mieli w zadaniu tezę, że nie jest kwadratem i założylibyśmy, że jest?
15 gru 20:17
PW: Na tym polega dowód przez kontrapozycję (nie wprost):
zamiast dowodzić prawdziwość zdania
p ⇒ q
dowodzimy
∼q ⇒ ∼p.
Obie implikacje mają tę samą wartość logiczną.
15 gru 20:21
Szymon: ok, ale powiedz mi jeszcze dlaczego nigdzie nie skorzystaliśmy z postawionego założenia, a
jeśli skorzystaliśmy, to czy mógłbyś mi wskazać miejsce, bo ja tego nie widzę :<
15 gru 20:27
PW: Jeszcze raz: założeniem jest teraz "badana liczba nie jest kwadratem". Wnioskujemy stąd,
wnioskujemy ... aż dochodzimy do czegoś fałszywego. Jeżeli wniosek jest fałszywy, to założenie
musiało być fałszywe. Zdanie "badana liczba nie jest kwadratem" okazało się fałszywe,
czyli liczba jest kwadratem.
A w szczegóły musisz się wgryźć − po kolei analizować każde zdanie.
15 gru 20:34
Szymon: no dobrze, te fakty wiedziałem już przed napisaniem tutaj. Chodzi mi tylko o to co napisałem w
ostatnim poście.
Przepraszam, że zmarnowałem tyle Pana/Pani czasu, ale chodzi mi tylko dokładnie o rzecz: gdzie
skorzystaliśmy z założenia?
15 gru 20:41
Gray: Przeczytaj uważnie przedostatnią linijkę. Tam wykorzystujemy założenie, że a0 nie jest
kwadratem liczby naturalnej.
15 gru 21:19