Pozdrawiam
MM: Witam. Wykaż, że dla dowolnej wartości parametru p wielomian w(x)=px3+x2(p−2)−x(1+2p) ma trzy
pierwiastki rzeczywiste.
15 gru 19:05
Szymon: wyciągnij x przed nawias i będziesz miał/a:
(równanie liniowe)*(równanie kwadratowe)
Następnie policz wyznacznik równania kwadratowego i powiedz nam ci Ci to daje
15 gru 19:09
MM: Dałem założenie p rózne od 0 i nie wiem jaką "deltę" dać ≥ czy >0...niby 3 pierwiastki ale nie
pisze że różne?
15 gru 19:13
Tadeusz:
... nie dawaj założenia jaka ta delta jest .... TYLKO SPRAWDŹ JAKA JEST −
15 gru 19:15
MM: p2−10p+9
15 gru 19:16
Tadeusz:
... to jeszcze sprawdź treść zadania
15 gru 19:27
Tadeusz:
i deltę −
15 gru 19:30
MM: Zatem muszą być tutaj 2 pierwiastki, więc muszę utworzyć nierówność?
15 gru 19:30
MM: delta p=64
15 gru 19:32
Tadeusz:
napisał Ci
Szymon .... wyciągnij x przed nawias
W(x)=x[px
2+(p−2)x−1−2p]
Jednym pierwiastkiem jest x=0
a dla "nawiasu" liczymy:
Δ=(p−2)
2−4p(−1−2p)=p
2−4p+4+4p+8p
2=9p
2+4 ... i teraz wnioskuj −
15 gru 19:52
MM: O jejku....

Zawsze dodatnia...

Tylko teraz mam pytanie a co jeśli wynosiła by delta 0 tez mogą byc 2 pierwiastki tylko
równe...Wytłumaczyłby mi Pan?
15 gru 19:59
Tadeusz:
Twoje zadanie (jeśli je dobrze przepisałeś) sformułowane jest "tak sobie" −

1. Sam zauważyłeś, że aby były 3 pierwiastki p≠0 czyli już nie dla dowolnego p
2. Spór to czy pierwiastek podwójny to dwa pierwiastki czy jeden jest starszy niż ja −
15 gru 20:09
Piter: Dziękuję bardzo
15 gru 20:13
Tadeusz:
−
15 gru 20:19