matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
POCHODNA
Beforeu:
pochodna [(1−1/x) * e
1/x
]` Wychodzi mi e
1/x
* (1+x
2
+x/x
2
) A powinno wyjsci e
1/x
* (1/x
3
)
15 gru 19:04
Mila:
1
((1−
)*e
1
x
)'=
x
1
1
−1
=
*e
1
x
+(1−
)*e
1
x
*(
)=
x
2
x
x
2
1
1
−1
=e
1
x
*(
+(1−
)*(
))=
x
2
x
x
2
1
1
1
=e
1
x
*(
−
+
)=
x
2
x
2
x
3
1
=e
1
x
*
x
3
15 gru 22:07