całka
asia: korzystając ze wzorów na całkowanie przez części lub przez podstawianie wyznacz całkę
| | ex | |
∫ |
| dx w mianowniku 2x to potęga e |
| | 1+4e2x | |
z góry dzięki za pomoc
15 gru 19:02
Mila:
[e
x=t,e
x dx=dt]
| | 1 | |
∫ |
| dt = teraz poradzisz sobie? |
| | 1+4t2 | |
15 gru 21:59
asia: proszę, czy mógłby ktoś rozwiązać do końca bo na jutro musze oddać a coś żle mi wyszło
18 gru 15:57
jakubs: To jest prosta całka z "arctg". Prowadzącego oszukasz gotowcem, ale co z egzaminem ?
18 gru 16:06
asia: kombinowanie ściąganie i szczęście może pomoże

proszę o rozwiązanie
18 gru 16:15
jakubs: To po co jesteś na studiach ? Bo to modne ? Studia są dla tych, którzy chcą się czegoś nauczyć.
Są przedmioty, których się nie lubi, ale trzeba się nauczyć i zdać, a nie ściągać. Jak
będziesz mieć fizykę, to polegniesz jak nie opanujesz podstaw matematyki.
18 gru 16:25
asia: przysiądę do tego ale potrzebne mi to na jutro. pomoże ktoś?
18 gru 16:52
asia: | | 1 | | 1 | |
czy może mi ktoś powiedzieć czy to będzie |
| arctg |
| +C |
| | ex | | ex | |
18 gru 19:34
Mila:
| | 1 | | 1 | |
∫ |
| dt=∫ |
| dt= |
| | 1+4t2 | | 1+(2t)2 | |
[2t=u, 2dt=du]
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| ∫ |
| du= |
| arctg(u)== |
| arctg(2t)= |
| arctg(2ex)+C |
| | 2 | | 1+u2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
18 gru 19:40
asia: | | 1 | |
nie rozumiem ∫ |
| dlaczego w liczniku jest 1 skoro ex=t wiec chyba powinno być |
| | 1+4t2 | |
18 gru 20:01
J:
| | 1 | |
..przecież teraz rozwiązujesz już inną całkę: ∫ |
| dt z podstawieniem: 2t = u .. |
| | 1+4t2 | |
18 gru 20:23
asia: | | ex | |
tak ale nie rozumiem skąd się wzięła ta całka skoro na początku była ∫ |
| z |
| | 1+4e2x | |
podstawieniem e
x=t
18 gru 20:27
asia: potrafi ktoś to wytłumaczyć?
18 gru 20:38
Gray: A czytasz Ty ze zrozumieniem co Ci inni piszą?
18 gru 20:39
jakubs: Zobacz co
Mila napisała, gdybyś zapisywała całki porządnie i nie gubiła dt/dx to by nie
było problemu
18 gru 20:41
J:
musisz zrozumieć,że jak stosujesz metodę podstawienia, to dostajesz inną całkę niż wyjściowa..
18 gru 20:43