Całki nieoznaczone
szczypiorek: Mogę prosić o pomoc w rozwiązaniu kilku całek?
a) ∫sin2(5x)dx
b) ∫ √ex−1dx
c) ∫(2x3 +9x2 +10x +2)/(x3 +3x2 +2x) dx
d) ∫(5x2 +4x +5)/(x3 +x2 +2x +2) dx
15 gru 18:33
:): a)5x=t
5=dt − podstaw
15 gru 18:40
:): b) ex−1=t ⇒ex=t+1
exdx=dt − podstaw
15 gru 18:42
:): c)
x
3+3x
2+2x=x(x+1)(x+2)
rozbij całke na ułamki proste
d) jak c
15 gru 18:54
:): | | C | |
* do c ostatni ułamek |
| |
| | x+2 | |
15 gru 18:55
J:
b) t =
√ex−1 , t
2 = e
x −1 , 2tdt = e
xdx ..
| | 2t2 | | 2(t2+1) − 2 | | dt | |
...= ∫ |
| dt = ∫ |
| dt = ∫2dt − 2∫ |
| =
|
| | t2+1 | | t2 +1 | | t2+1 | |
= 2t − 2arctgt = 2
√ex−1 − 2arctg
√ex−1 + C
16 gru 07:32
J:
| | 1 | | 1 | |
∫sin2xdx = .... I cos2x = 1 − 2sin2x ⇒ sin2x = |
| − |
| cos2x I ...
|
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | x | | 1 | |
= ∫( |
| − |
| cos2x)dx = |
| − |
| sin2x + C
|
| | 2 | | 2 | | 2 | | 4 | |
| | 1 | |
∫sin2(5x)dx = ...I t = 5x , dt = 5dx I ... = |
| ∫sin2tdt = ....... |
| | 5 | |
16 gru 07:38