Oblicz pole rombu, którego bok ma długość 6 cm, a suma długości przekątnych jest
sheep:

Oblicz pole rombu, którego bok ma długość 6 cm, a suma długości przekątnych jest równa 16 cm.
15 gru 17:55
:): d1=16−d2
zastosuj tw. Pitagorasa dla trójkąta o połowie przekątnych i doku, za d1 wstaw to, co wyżej
15 gru 17:58
Janek191:
d1 + d2 = 16 / : 2
0,5 d1 + 0,5 d2 = 8
0,5 d2 = 8 − 0,5 d1
i tw. Pitagorasa
(0,5d1)2 + (0,5d2)2 = 62
15 gru 17:59
Eta:
e, f −−− dł. przekątnych rombu , a=6 −− dł. boku rombu , e+f=16
| | ef | |
e2+f2= 4a2 ⇒ (e+f)2 −2ef= 4*36 ⇒ |
| =.......... |
| | 2 | |
15 gru 18:03