x i y
x: Może spytam jeszcze raz

Wyznacz pary wszystkich liczb całkowitych x i y, spełniających równanie:
a) xy − y + x + 1 = 0
b) xy − 2y + x − 5 = 0
c) x − y = xy
d) yx = x+ y
Jeśli wszystkie te przykłady robi się tą samą metodą to wystarczy tylko jeden podpunkt.. to
resztę postaram się zrobić sama. Może wyjdzie
18 lis 22:22
Basia:
xy − y + x + 1 =0
y(x−1) = −(x+1)
dla x=1 mamy y*0=−2 sprzeczność czyli
x−1≠0
| | x+1 | |
y = U{−(x+1)(x−1)} = − |
| |
| | x−1 | |
na pewno x=0 ⇒ y=−
1−1 = 1
potem x=3 ⇒ y=−
42=2
potem x=−1 ⇒ y=−
−2−2=−1
i więcej chyba nie ma, ale należałoby to udowodnić; spróbuję
18 lis 22:34
Basia:
jeszcze x=2 ⇒ y=−31=−3
nie mam w tej chwili pomysłu na formalny dowód, ale dalej nie będzie bo
−53; −64; −75; −86; −97 ......
i żadna z nich już nie będzie całkowita
tak samo z ujemnymi
−−1−3=−13
−−2−4 = −24
−−3−5 = −35
itd.
18 lis 22:41
Godzio: może byc jeszcze x=2 y=−3
18 lis 22:43
Basia: Pozostałe chyba podobnie. W każdym razie nic innego mi do głowy nie przychodzi.
np. (d)
xy = x+y
xy−x = y
x(y−1)=y
dla y=1 mamy x*0=1 sprzeczność
x = yy−1
i lecimy
y=0 ⇒ x=0−1=0
y=1 odpada
y=2 ⇒ x=21 = 2
y=3 ⇒ y={3}{2}
a potem będą 4/3;5/4;6/5 itd. o żadna nie będzie całkowita
teraz ujemne
y=−1 ⇒ x=−1−2 = 1/2
y=−2 ⇒ x=−2−3=2/3
y=−3 ⇒ x = −3−4 = 3/4
a potem będą 4/5;5/6;6/7 itd. i żadna nie jest całkowita
czyli mamy (0,0) (2,2)
18 lis 22:52