a = h + 2
b2 = h2 + (0,5 a)2 = h2 + (0,5 h + 1)2 = h2 + 0,25 h2 + h + 1 = 1,25 h2 + h + 1
a + 2 b = 16
a + 2√1,25h2 + h + 1 = 16
2√ 1,25 h2 + h + 1 = 16 − a = 16 − ( h + 2) = 14 − h Podnosimy do kwadratu
4*( 1,25 h2 + h + 1) = 196 − 28 h + h2
4 h2 + 32 h − 192 = 0 / : 4
h2 + 8 h − 48 = 0
Δ = 64 − 4*1*( −48) = 64 + 192 = 256
√Δ = 16
| − 8 + 16 | ||
h = | = 4 | |
| 2 |
Unikamy ułamków, wprowadzając takie oznaczenia jak na rys.
|AB|=2a , i h= 2a−2
2b+2a=16 ⇒ a+b= 8 ⇒ b= 8−a , a∊(0,8)
z tw. Pitagorasa
a2+(2a−2)2=(8−a)2 ⇒ a2+2a−15=0 ⇒(a−3)(a+5)=0 ⇒ a=3
h= 2a−2= 6−2=4
P= a*h= 3*4=12 cm2