Oblicz pole trójkąta którego dwa boki mają długość 10 cm i 14 cm, a kąt między n
fisher: Oblicz pole trójkąta którego dwa boki mają długość 10 cm i 14 cm, a kąt między nimi ma miarę:
120 stopni i 135 stopni
15 gru 17:02
fisher: ?
15 gru 17:09
Janek191:
a) a = 10 cm b = 14 cm α = 120
o
więc
| | √3 | |
P = 0,5 a*b*sin α = 0,5*10*14*sin 120o = 70*cos 30o = 70* |
| = 35 √3 |
| | 2 | |
P = 35
√3 cm
2
=============
15 gru 17:10
Bogdan:
a jakie znasz wzory na obliczenie pola trójkata?
15 gru 17:10
fisher: jak obliczyć to z 135 stopni
15 gru 17:10
Bogdan:
i po ptokach, Janku − nie odrabiaj za kogoś łatwych zadań
15 gru 17:11
Janek191:
b) a = 10 cm b = 14 cm α = 145
o
Podstaw do wzoru i oblicz
15 gru 17:12
fisher: chce sie nauczyć jak to robić
15 gru 17:13
fisher: ale co sie robi z tymi 135 stopni
15 gru 17:13
Janek191:
sin ( 90o + α) = cos α
Wzory redukcyjne !
15 gru 17:17