Działania z funkcji wymiernej
Gosiuniaaaa: a)
x
3+2x−3
x−1
b) 4x
2−1
2x
3+x
2−6x−3
c)
1 razy x
2−49
x+7 7x
d) x
3−3x
2+3x−1 razy x
2−4
x
3−8 x
2−2x+1
e) x podzielić x
2
x−4 x
2−16
Wszystko jest w ułamku, nie wiedziałam jak zrobić tu ułamek, więc tak napisałam

Z góry dziękuję za rozwiązanie
15 gru 16:52
Janek191:
a)
| x3 + 2 x − 3 | |
| = x2 + x + 3 |
| x − 1 | |
bo
(x
3 + 2 x − 3 ) : ( x − 1) = x
2 + x + 3
− x
3 + x
2
−−−−−−−−−−−−−
x
2 + 2 x
− x
2 + x
−−−−−−−−−−−−−
3 x − 3
− 3 x + 3
−−−−−−−−−−−
0
15 gru 18:04
Janek191:
| | 4 x2 − 1 | |
b) |
| = |
| | 2 x3 + x2 − 6 x − 3 | |
| | (2 x − 1)*(2 x+ 1) | |
= |
| = |
| | x2*( 2 x + 1) − 3*(2 x + 1) | |
15 gru 18:08
.......: :
No i praca domowa odrobiona
15 gru 18:10
Janek191:
40%
15 gru 18:11
Eta:
Niezupełnie

jeszcze zostały c) d) e)
15 gru 18:12
Eta:
@
Gosiuniaaaa
Wykaż,że
Janek wykonał za Ciebie 40% roboty
15 gru 18:14