Przebieg zmienności funkcji.
Kol: f(x)= exx
1.Dziedzina
2.Granice (w − i + ∞)
3.asymptoty
4. Parzysta, nieparzysta
5. Pochodna
6.Min max
7.Punkt przegięcia
8.Tablelka
15 gru 16:38
Janek191:
1. D = ℛ \ { 0}
2. lim f(x) = +
∞
x→
∞
lim f(x) = 0
x→ −
∞
3.Asymptoty
Pionowa: x = 0
Pozioma: y = 0
lim f(x) = +
∞
x→0
+
15 gru 16:47
Janek191:
4. Funkcja nie jest parzysta i nie jest nieparzysta.
5. Pochodna
| | ex*x − ex | | ( x − 1) ex | |
f '(x) = |
| = |
| |
| | x2 | | x2 | |
15 gru 16:50
Janek191:
6.
f '(x) = 0 ⇔ x = 1
Dla x z otoczenia x = 1 ale < 1 jest f'(x) < 0
a dla x z otoczenia x = 1 ale > 1 jest f'(x) > 0
więc w punkcie x = 1 funkcja osiąga minimum lokalne równe f(1) = e
15 gru 16:54
Kol: Dzięki wielkie
15 gru 17:05