Funkcje Wymierne !
Tomek: Zadanie 1
Narysuj wykres funkcji danych funkcji, podaj wzór funkcji podstawowej i wektor przesunięcia
oraz wypisz własności tych funkcji :
15 gru 16:08
15 gru 16:18
Tomek: Nie to mi nie pomogło...
15 gru 16:26
Mila:
a)
| | 4 | | 4 | |
y= |
| translacja o wektor [2,−3] ⇒f(x)= |
| −3 |
| | x | | x−2 | |
| | −3 | | −3 | |
y= |
| translacja o wektor [−4,2}⇒f(x)= |
| +2 |
| | x | | x+4 | |
| | −2x−2−1 | | −2*(x+1)+(−1) | | −1 | |
c) y= |
| = |
| =−2+ |
| |
| | x+1 | | x+1 | | x+1 | |
Napisz sam dalej wg wzoru
15 gru 16:35
Tomek: Dlaczego w b) napisałaś inaczej niż napisałem ja ?
15 gru 16:57