Zbadaj monotoniczność funkcji
MatiZ: Witam. Szukałem wszędzie w internecie i nie mogłem znaleźć podobnych zadań do tych:
1. Zbadaj monotoniczność następujących funkcji:
a) f(x)=x2 (0≤x<+∞)
b) f(x)=sinx ((−π/2)≤x≤(π/2))
c) f(x)=tgx ((−π/2)<x<(π/2))
d) f(x)=2x+sinx (−∞<x<+∞)
Jak powinienem je rozwiązać? Chodzę na studia i niedługo będę mieć kolokwium z tego.
Gdziekolwiek szukałem to znajdywałem tylko materiały z LO o monotonicznościach funkcji, które
całkowicie się różniły.
15 gru 16:01
Bogdan:
Takie zadanka można znaleźć w starszych podręcznikach do szkół średnich.
Założenie: x2 − x1 > 0
W każdym z przykładów badamy znak różnicy: f(x2) − f(x1), jeśli ta różnica jest dodatnia
to funkcja jest rosnąca, a jeśli różnica jest ujemna, to funkcja jest malejąca.
15 gru 16:34
MatiZ: Zgadza się, posiadam skany ze starego ruskiego podręcznika do LO.
W przypadku pierwszego przykładu wynika, że mogę za x podstawić dowolną, dodatnią liczbę i
zapisać, że:
f(2)−f(1)>0
f(2)=22
f(1)=12
22−12=4−1=3
Czyli funkcja jest rosnąca. Jednak za f(1) mógłbym podstawić większą liczbę i funkcja byłaby
malejąca. Nie rozumiem tego.
15 gru 16:57
PW: Bo to nie polega na podstawianiu konkretnych liczb. Trzeba wziąć dwie dowolne, tak
jak napisał Bogdan. Po podstawieniu dwóch wybranych liczb nie wolno mówić "czyli funkcja
jest rosnąca", trzeba wiedzieć, że nierówność
f(x1) > f(x2)
ma miejsce dla wszystkich x1 > x2 na badanym przedziale.
15 gru 17:07
MatiZ: Zatem tak to powinno wyglądać?
x2−x1>0
x2−x1=x22−x21=(x2−x1)2=x22−2x2x1+x21
15 gru 17:50
MatiZ: Zauważyłem, że podstawiając dwie dowolne liczby za x1 i x2 wynik wychodzi większy od
zera. Nawet jeśli te dwie liczby odwrócę miejscami. Czy dobrze obliczyłem?
15 gru 18:02
PW: Niech
(1) x2 > x1 ≥ 0.
Wówczas
f(x2) − f(x1) = x22 − x12 = (x2−x1)(x2+x1) > 0,
gdyż oba czynniki są dodatnie, co wynika z założenia (1). Wynika stąd, że
(2) f(x2) > f(x1)
Pokazaliśmy, że z założenia (1) wynika nierówność (2), co oznacza że badana funkcja f jest
rosnąca na przedziale [0, ∞).
15 gru 19:06