najmniejsza wartosc funkcji
angus: Wyznacz najmniejsza i najwieksza wartosc funkcji f w przedziale P jeśli:
F(x)= x
3−9x
2+4 , P=[−1,2]
F(x)= pierwiastek z (16 − x
2)
tu chyba trzeba zamienic postac funkcji, a po 1 nie rozpoznaje jaka to jest, a po nie wiem jak
zamieniac
15 gru 16:00
Mila:
1) f'(x)=3x2−18x
3x2−18x>0
3x(x−6)>0⇔x<0 lub x>6
f'(x)=0⇔x=0 lub x=6
x=0 maksimum f(0)=4 wartość największa w przedziale <−1,2>
f(x) rosnąca dla x∊(−∞, 0)
f(x) malejąca dla dla x∊<0,6)
f(−1)=...oblicz
f(2)=... oblicz i wybierz mniejszą wartość
15 gru 16:47
angus: dzieki
15 gru 17:10