x i y
x: Może spytam jeszcze raz

Wyznacz pary wszystkich liczb całkowitych x i y, spełniających równanie:
a) xy − y + x + 1 = 0
b) xy − 2y + x − 5 = 0
c) x − y = xy
d) yx = x+ y
Jeśli wszystkie te przykłady robi się tą samą metodą to wystarczy tylko jeden podpunkt.. to
resztę postaram się zrobić sama. Może wyjdzie
18 lis 22:19
Nienor: a) y(x−1)=−x−1
| | 2 | |
y jest całkowite ⇔ |
| jest całkowite, czyli gdy x−1 jest dzielnikiem 2.
|
| | x−1 | |
Dzielników całkowitycz dwójki mamy {−2,−1,1,2}, czyli
x−1=−2 ∨ x−1=−1 ∨ x−1=1 ∨ x−1=2
Rozwiązujesz, wyliczasz x i doliczasz do niego y. Pozostałe analogicznie.
2 paź 19:39
Nienor: A i jak zrobisz to podaj odpowiedzi, sprawdzi się
2 paź 19:40
Nienor: A i założenie, że x−1≠0, czyli x≠1
2 paź 19:41
ZKS:
Nienor spójrz na datę jedynie duch Ci może odpisać. Sprawdzajcie kiedy były pisane posty.
2 paź 19:41
Eta:
a) y(x−1) = −x−1
| | −x−1 | | −(x−1) −2 | | 2 | |
y= |
| = |
| = −1− |
| |
| | x−1 | | x−1 | | x−1 | |
x−1 −−−−− ma być dzielnikiem całkowitym liczby 2 = {−1,1,−2,2}
| | 2 | |
to: x−1= −1 ⇒x=0 to; y= −1− |
| = −1+2= 1 para x=−1 , y=1 €C |
| | 0−1 | |
działaj dalej .............
2 paź 19:43
Nienor: ooo, a mi to wyskoczyło na początku forum... hmm
2 paź 19:44
ZKS:
Bo moderator usunął wulgarny post który ktoś tutaj zamieścił i dlatego jest na początku zadań.
2 paź 19:46
rolnik :): musisz to zapisać np. tak
xy−y+x+1=0
y(x−1)+x−1+2=0
y(x−1)+(x−1)=−2
(x−1)(y+1)=−2
i teraz sobie patrzysz na to tak − iloczyn jakich liczb całkowitych równa się −2 ?
1) 1*(−2) lub
2) (−2)*1 lub
3) (−1)*2 lub
4) 2*(−1) lub
czyli rozpisujemy
x−1=1 ⋀ y+1=−2
⋁ (lub)
x−1=−2 ⋀ y+1= 1
i jeszcze 2 przypadki, mam nadzieje że zrozumiałeś/miałaś o co chodzi
2 paź 19:47
Piotr:
2009 !
2 paź 19:47
Eta:


faktycznie
2 paź 19:47
ICSP: jak wy rozpoznajecie z którego to roku
2 paź 19:48
rolnik :): @ZKS − fajnie
2 paź 19:48
Eta:

........ jasnowidzenie
2 paź 19:48
rolnik :): @ IC SP oni rok z delty policzyli
2 paź 19:49
Piotr:
"wyświetl źródło strony"
2 paź 19:49
ICSP:
2 paź 19:49
Eta:
Policz rok ze wzorów Cardano
2 paź 19:50
ICSP: Już umiem
2 paź 19:50
Piotr:
ICSP
2 paź 19:52