W pęku n podobnych kluczy jest tylko jeden klucz otwierający zamek. Niech pk oz
01234: W pęku n podobnych kluczy jest tylko jeden klucz otwierający zamek. Niech pk oznacza
prawdopodobieństwo zdarzenia losowego Ak, polegającego na tym, że otworzyliśmy zamek za
k−tym razem. Udowodnić, że P(Ak)=1/n, zatem nie zależy od k.
PW: Mamy zbiór
{k
1,k
2,...k
n−1, k}.
Ze zbioru tego losujemy elementy w dowolny sposób, ustawiając je w ciąg, przy czym ostatnim
elementem ciągu jest k. Zdarzeniami elementarnymi są więc ciągi postaci
A
1 = (k)
A
2 = (k
j, k)
A
3 = (k
i, k
j, k)
..........
A
n = (k
i1, k
i2,..., k
in−1, k),
Niestety nie wiemy, czy ciągi te nie są jednakowo prawdopodobne − jest to problem postawiony w
zadaniu. Nie możemy więc zastosować tzw. klasycznej definicji prawdopodobieństwa (zadanie
byłoby trywialne).
Należy zastanowić się, jakie liczby przypisać do poszczególnych zdarzeń jako ich
prawdopodobieństwa, biorąc pod uwagę prawdopodobieństwa losowań "nieudanych".
Niech Z
p oznacza darzenie − "pierwszych p kluczy nie otworzyło zamka"
Z
p = A
p+1∪A
p+2∪...∪A
n.
Zgodnie z naszą wiedzą powinniśmy przyjąć, że prawdopodobieństwo P(z
p) określone jest wzorem
| | | | n−p | | p | |
(1) P(Zp) = |
| = |
| = 1 − |
| . |
| | | | n | | n | |
Przyjęliśmy to prawdopodobieństwo jako stosunek liczby p−elementowych wariacji o wartościach w
zbiorze (k−1)−elementowym ("złych" kluczy) do liczby p−elementowych wariacji w zbiorze
n−elementowym (wszystkich kluczy). Taka wartość jest naturalna − wynika z rozwiązania zadania
o losowaniu p "złych" kluczy ze zbioru, w którym jest (n−1) "złych" i jeden "dobry" klucz.
Zgodnie z zależnością (1)
| | k | | k−1 | | k | | k−1 | | 1 | |
Ak = Zk − Zk+1 = 1 − |
| − (1 − |
| ) = − |
| − |
| = |
| . |
| | n | | n | | n | | n | | n | |
PW: Jeszcze, żeby się nie myliło − ten dobry klucz na samym początku oznaczyć innym symbolem − nie
"k", ale np. d. Nie powinno się dwóch różnych obiektów oznaczać tym samym symbolem

.