| 2x−3 | ||
k) f(x)= | ||
| 4x+5 |
| 5 | ||
Df:x∊R \ {− | } | |
| 4 |
| (2x−3)'(4x−5)−(2x−3)(4x−5)' | ||
f'(x)= | ||
| (4x+5)2 |
| 8x−10−8x+12 | ||
f'(x)= | ||
| (4x+5)2 |
| 2 | ||
f'(x)= | ||
| (4x+5)2 |
| 0−2[(4x+5)2]' | ||
f''(x)= | ||
| (4x+5)4 |
| 2[2(4x+5)(4x+5)'] | ||
f''(x)= | ||
| (4x+5)4 |
| 16(4x+5) | ||
f''(x)= | ||
| (4x+5)4 |
| 16 | ||
f''(x)= | ||
| (4x+5)3 |
| 4 | ||
x∊(−∞,− | ) − funkcja wklęsła | |
| 5 |
| 4 | ||
x∊(− | , +∞) − funkcja wypukła | |
| 5 |
| 176 | ||
W odpowiedzi jest wynik f''(x)= | o funkcje są odwrotne niż u mnie, pierwsza jest | |
| (4x+5)3 |